Blog

Sağlık Turizminde Hasta Güvenliği Neden Önemli?

Sağlık turizmini, hastaların; sağlık hizmeti almak amacıyla, maliyet ve kalite gibi avantajları gözeterek başka ülkelere gerçekleştirdikleri planlı seyahatler olarak tanımlayabiliriz. Sağlık turizmi, ülkemizde son yılların hızla gelişen sektörlerinden bir tanesi. Hizmet kalitesinin arttırılması ve devamlılığının sağlanması, yakalanan bu ivmenin sürdürülebilir olması bakımından son derece önemli. Hizmet kalitesinde ise hasta güvenliği konusu belirleyici oluyor.

Sağlık Turizminde Hasta Güvenliği Ne Anlama Geliyor?

Hizmet kalitesinin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilen hasta güvenliği kavramı, sağlık turizmine yönelik talep artışında önemli bir rol oynuyor. Hasta güvenliğini; hastaların faydalandıkları sağlık hizmetlerinden herhangi bir zarar görmemeleri için sağlık kuruluşlarının ve sağlık çalışanlarının aldıkları tedbirler olarak açıklayabiliriz. Başka bir deyişle bu kavram, öngörülebilen tehditlerin ve risklerin ortadan kaldırılmasına ya da hasta zararının asgari düzeye indirgenmesine yönelik alınan önlemler bütünüdür. Bu da ancak ve ancak doğru bir risk analiziyle sağlanabilir. Sağlık hizmetlerinde kalite ve güvenliği artırmak ve uluslararası akreditasyon hizmetleri sağlamak için oluşturulmuş bir kurum olan JCI’nın (Joint Commission International) uluslararası hasta güvenliği hedefleri 6 başlıkta toplanıyor ve ülkemizde de bazı sağlık kuruluşları JCI standartları doğrultusunda hizmet veriyorlar.

  • Hasta tanımının doğru yapılması
  • Etkili iletişimin sağlanması
  • Ameliyatların uygun şartlarda, doğru tekniklerle, uygun hastalara yapılması
  • Yüksek riskli ilaçların yönetimi ve kullanımı
  • Sağlık bakımının doğru yapılması ve ilişkili enfeksiyon riskinin azaltılması
  • Düşmelerin hasta üzerindeki risklerinin azaltılması

Hasta güvenliğine yönelik iyileştirilmiş bir tablo, kaliteli sağlık hizmeti almak isteyen yurtdışı hastaların tercihlerindeki en belirleyici faktör.

Uluslararası Hasta, Sağlık Hizmeti İçin Neden Türkiye’yi Tercih Ediyor?

Türkiye’nin, tatil dışında sağlık turizminde de önemli bir destinasyon olarak kabul edilmesinin ve her yıl binlerce hastanın yurtdışından tedavi olmak ya da sağlık hizmeti almak için ülkemizi seçmesinin birçok nedeni var. Türkiye;

  • Hastane sayısı ve koşulları
  • Yetişmiş, kalifiye sağlık çalışanları
  • Uygun fiyat
  • Kaliteli hizmet

gibi avantajlarıyla dünya genelinde sağlık turizmi pastasında önemli bir paya sahip. Yerel sağlık hizmetleri konusunda memnuniyetsizlik yaşayan, kendi ülkesindeki sağlık sigortası sisteminin yeterince iyi olmadığını düşünen ya da aynı sağlık hizmetini daha kaliteli ve daha ucuza mal ederek alabileceğini düşünen uluslararası hasta, başta estetik olmak üzere değişik branşlarda sağlık hizmeti almak için ülkemizi tercih ediyor.

Kaliteli Hizmet Uluslararası Hasta Sayısını Artırıyor

Sağlık turizminin yükselişe geçmesiyle birlikte, bu alanda hizmet veren aracı firmaların sayısı da gittikçe artıyor. Sağlık turizmi hizmeti sunan ya da bunu planlayan şirketlerin öncelikle hizmet kalitesi ve hasta güvenliği konularında maksimum düzeyde hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Zira az evvel de söylediğim gibi, bu konu yurtdışı hastaların tercihlerinde doğrudan etkili ve yönlendirici oluyor. Sadece hastaların değil hasta yakınlarının da sürece dahil edildiği, hasta güvenliğinin uluslararası standartlar çerçevesinde öncelikli hale getirildiği ve bunun belgelendiği bir sistem güven sorununu ortadan kaldırıyor.

Sağlık Turizminde Hizmet Kalitesini Etkileyen Unsurlar Neler?

Maliyet avantajı her ne kadar sağlık turizmine olan yönelimde belirleyici bir rol üstlense de bireyler tercihlerini sadece bunu gözeterek yapmıyorlar. Hastaların sağlık hizmetinden maksimum fayda sağlayabilmeleri için; taleplerin, beklentilerin ve ihtiyaçların gözetildiği kaliteli sağlık hizmeti anlayışı her zaman öncelikli tercih nedeni olarak değerlendiriliyor. Hastaların kaliteli hizmet anlayışlarını şekillendiren pek çok unsur bulunuyor. Uluslararası hastalar karar vermeden önce şu soruların cevabını arıyorlar:

  • Mahremiyetim ve gizliliğim güvence altında mı?
  • Doğru ve eksiksiz bir hasta kayıt sistemi mevcut mu?
  • Ulaşım ve konaklama konusunda aksaklık yaşar mıyım?  
  • İletişim problemleriyle karşılaşır mıyım?
  • Sağlık hizmeti sonrası bakım sürecinde nasıl destek alırım?

Hastaların sağlık hizmeti kalitesi konusunda beklentilerinin ve bu yöndeki algılarının çeşitlilik ve değişiklik gösterebileceği göz önünde bulundurulduğunda, bu hizmeti sağlayan firmalara ve sağlık personellerine çok iş düştüğünü söyleyebiliriz.   

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
TurkishArabicEnglishGermanRussianSpanish
Sohbet Başlatın
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?