Migren Tedavisinde Botoks Ne Kadar Etkili?

Hayatı boyunca hiç baş ağrısı çekmemiş bir insana denk gelmek zor. Baş ağrısı, hemen hemen herkesin ara sıra muzdarip olduğu bir durum. Bazen kendiliğinden geçiyor, bazen ağrı kesicilerden destek alınıyor, bazen de sadece yarım saat gözleri dinlendirmek yeterli olabiliyor. Bir de baş ağrısı hayatının ayrılmaz bir parçası olanlar var; iyi gününde de kötü gününde de en büyük eşlikçisi baş ağrısı olanlar… O ağrılar, her eylemi bir davet gibi algılayıp başköşeye yerleşen patavatsız misafirler gibidir. Migren sorunu yaşayanlar ne demek istediğimi gayet net anlayacaklar. Migren hastaları için; bir koku, bir tat, bir ses, baş ağrılarının tetiklenmesi için tek başına yeterli olabilir. Migren tipi baş ağrısının; şiddetine, ne kadar sürdüğüne, yarattığı etkilere ve de ne şekilde meydana geldiğine göre farklı çeşitleri vardır. Bazı migren hastalarında migren atakları ağrı kesicilerle geçiştirilebiliyorken, bazılarında bu ağrılar; 72 saat sürebilen, ağrı kesicilerin tesir etmediği, karanlık ve sessiz bir ortama mahkum eden bir kabusa dönüşebiliyor.
Migren için uzun yıllardan bu yana uygulanan başarılı tedavi teknikleri var. Ancak migreni tamamen ve geri dönüşümsüz olarak ortadan kaldıracak, %100 çözüm sunan bir seçenek ne yazık ki yok. Uygulanan tedaviler; ağrı ataklarının görülme sıklığını ya da şiddetini azaltmaya yönelik. Son yıllarda kozmetik faydalarına daha çok aşina olduğumuz botoks, migren ağrıları için de kullanılan bir yöntem haline geldi. Migren botoksu etkili bir tedavi seçeneği olarak gün geçtikçe kabul görüyor. Peki, gerçekten de işe yarıyor mu? Çeşitli aralıklarla yapılan botoks, migren ataklarını önleyebilecek kadar etkili mi?
İçerisinde botoxun da yer aldığı nöromodülatör ilaçların migren tedavisinde kullanımı, 2010 yılında FDA tarafından onaylandı.* Bu tedavi; bir ay içerisinde 15 veya daha fazla migren günü yaşayan 18 yaş üstü kişiler için uygun görüldü.
Migren Botoksu Nasıl Uygulanıyor?
Migren tedavisinde kullanılan botoks enjeksiyonları, kırışıklıkların azaltılması amacıyla kullanılanlarla aynı. Uygulama; baş ve boyun çevresinde belirlenen alanlara botulinum toksini enjekte edilerek gerçekleştiriliyor. Bu işlemin mutlaka doktorlar tarafından yapılması gerekiyor. Tedavi için bir seans yeterli olmayabiliyor. Migren botoksu uygulamasının; doktorun belirleyeceği aralıklarla ve seans sayısında yapılması gerekiyor. Tedavide amaç, ağrıların görülme sıklığında bir azalma kaydetmek.
Botulinum Toksini Migren Tipi Baş Ağrısını Önleyebilir Mi?
Botulinum toksininin migren ağrılarını hafifletmek için etkili olup olmadığı yönünde yapılan bazı araştırmaların sonuçları; bu maddenin beyin ile omurilikten uzanan sinirler arasındaki ağrı yolunu kesintiye uğrattığını gösteriyor. Araştırmacılar botulinum toksinin; yüz, baş ve boyun çevresindeki kaslara enjekte edildiğinde ağrıyla ilişkili nörotransmisyona müdahale ettiğini düşünüyorlar.
Migren Botoksu Kimler İçin Uygun?
Baş ağrısı ataklarını önlediği klinik olarak da kanıtlanan botulinum toksin, kronik migren için etkili bir tedavi seçeneği olarak uygulanıyor. Hamilelik ya da emzirme sürecinde olmayan ve kronik migren teşhisi konulan kişiler, doktorun uygun göreceği seanslarda migren botoksu tedavisi alabilirler.
Migren Botoksu Tedavisinin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Migren tipi baş ağrılarının önlenmesinde başarılı sonuçlar sunan migren botoksu; ağrının şiddetine ve sıklığına göre değişmekle birlikte, ortalama 4 ila 6 ay aralığında etkisini sürdürebiliyor
Migren Ağrıları İçin Bireysel Olarak Ne yapılabilir?
Kronik migren hastaları; migren botoksu ve ilaçlı tedavilerin yanı sıra yaşam tarzlarında bazı şeylere dikkat ederek tedavi sürecine katkıda bulunmalılardır. İşte bunlardan bazıları:
– Bol su içmek
– Temiz havada yürüyüş yapmak
– Sigara içilen ortamlardan uzak durmak
– Stresten kaçınmak
– Nefes tekniklerini öğrenmek
– Tetikleyici gıdaları beslenme programından çıkarmak