Meme Büyütme Protezleri Kanser Yapar Mı?

Meme büyütme estetiği beraberinde en çok bu soruyu gündeme getiriyor: Silikon protezler kanser yapar mı?
Meme büyütme protezlerinin kullanımında endişeye yol açan ve kadın sağlığını doğrudan ilgilendiren bu konu hakkındaki kafa karışıklıkları ancak ve ancak doğru bir bilgilendirmeyle giderilebilir. Meme büyütme ameliyatı yaptırmak isteyen kadınlar için caydırıcı olabilen ya da halihazırda bu operasyonu geçirmiş kadınlarda endişeye yol açan bu konuya, bilimsel araştırma sonuçlarından yola çıkarak açıklık getirmek istiyorum.
Öncelikle Meme Büyütme Protezlerini Tanıyalım
Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan silikon protezler; biçimlerine, içeriklerine ve dış yüzeylerine göre sınıflandırılırlar.
- Biçimlerine Göre Meme Protezleri
Yuvarlak ve anatomik (damla) olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Yuvarlak meme silikonları orta kısmına doğru kalınlaşan bir yapıda olup, meme dolgunluğunu üst kısımlarda yoğunlaştırmak isteyenler için uygun bir protez şeklidir. Dolgunluğu süt bölgesinden dekolte bölgesine doğru sağlar. Anatomik ya da damla olarak adlandırılan protez, meme yapısını ve damla şeklini andıran; üst kısmı dar, alt kısmı geniş biçimdeki protez tipidir. Memelerdeki hacim kaybı meme altında yoğunlaşmışsa tercih edilmesi gereken bir protez şeklidir. Göğüs bölgesini alttan destekleyerek dolgunluk elde edilir. Daha doğal bir görünüm elde etmek isteyenlerin damla protezleri; dişiliğini kalın çizgilerle vurgulamak isteyenlerinse yuvarlak protezleri tercih ettiklerini söyleyebilirim.
- İçeriklerine Göre Meme Protezleri
Meme protezleri içerikleri bakımından silikon ve serum fizyolojik olmak üzere ikiye ayrılır. Uygulamada her ikisinin yeri olsa da meme büyütme ameliyatlarında büyük ölçüde silikon içerikli protezler kullanılmaktadır.
- Dış Yüzeylerine Göre Meme Protezleri
Meme protezleri dış yüzeyleri bakımından pürtüklü ve düzgün yüzeyli olarak sınıflandırılıyor. Pürtüklü yüzeye sahip meme protezlerinin çevresinde kapsül oluşumu riski düz yüzeyli protezlere göre daha düşüktür.
Meme Büyütme Protezlerinin Kanser Yapma Riski Var Mı?
Meme protezlerinin kansere yol açıp açmadığı uzun yıllardan bu yana tartışılan ve araştırılan bir konu. Vaka bildirimleri arttıkça haliyle bu durum endişeye yol açıyor. Geçmiş yıllardan günümüze yapılan araştırmalara göre;
- 1995 yılında Kanada’da 11.000 hasta üzerinde yapılan araştırmada, meme büyütme ameliyatı yaptıran hastalarla yaptırmayanlar karşılaştırılmış ve meme kanseri görülme sıklığında belirgin bir fark tespit edilememiştir. *
- 1999 yılında yapılan bir araştırmaya göre meme protezlerinin doğrudan meme kanserine yol açtığını gösteren bir bulguya rastlanmamıştır. *
- Dünya genelinde 20 milyonu aşkın kişide silikon protez olduğu söylenmektedir. 2019 yılı verilerine göre, dünya genelinde silikon protez kaynaklı lenfoma tanısı konan 573 vaka bildirilmiştir. * Lenfoma ALCL olarak geçen bir tür Hodgkin dışı lenfoma türüdür. Oldukça nadir görülen bu hastalığa meme implantınız olsa dahi yakalanma ihtimaliniz oldukça düşüktür.
Bu Veriler Bize Ne Anlatıyor?
Bu veriler meme protezinin meme kanserine neden olmayacağını hatta meme kanseri şansınızı da artırmayacağını gösteriyor. Özellikle de son 10 yıldır gündemde olan bu konuyla ilgili dünya genelinde bildirilen vaka sayısı meme protezlerinin yasaklanması için engel teşkil edecek düzeyde değildir. Meme büyütme ameliyatı olan ve sonrasında lenfoma bildirilen vakalar üzerinde yapılan araştırmalar, kullanılan protezlerin kaba pürtüklü protezler olduğunu ve kaba pürtüklü protezlerin de bakteri oluşumuna zemin hazırlayarak bazı kişilerde lenfomaya dönüşebileceğini gösteriyor. Meme büyütme estetiğinde kullanılan protezler ömürlük olarak üretildiği söylense de zaman içerisinde eskiyebiliyor, yer değiştirebiliyor ve değiştirme ihtiyacı doğabiliyor.
2019 yılında dünya genelinde meme protezine bağlı lenfoma geliştiği bildirilen 573 vakanın güncel verilere göre 1000 kişinin altında bir rakam olduğu tahmin ediliyor. Tekrar vurgulamak isterim meme büyütme ameliyatlarının, estetik plastik cerrahide en çok yapılan uygulamalardan bir tanesi olduğunu ve 20 milyonu aşkın kişide meme protezi olduğu göz önüne alacak olursak, bildirilen vaka sayısı silikon protezler üzerindeki endişelerin gereksiz olduğunu apaçık ortaya koyuyor.