Jinekomasti Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Erkeklerde kadınsı meme dokusu gelişimi jinekomasti olarak adlandırılıyor. Hatırı sayılır bir görülme sıklığı var. Bebeklerde, ergenlerde ve erişkinlerde görülebiliyor. Bebeklik ve ergenlik döneminde gelişen jinekomasti zamanla kayboluyor. Erkeklerde ciddi bir özgüven problemine dönüşen bu durum, sosyal yaşam kalitesini doğrudan olumsuz yönde etkiliyor. Jinekomasti problemi; cinsel ilişkiden kaçınma, denize ve havuza girememe, fiziksel temastan uzak durma, üst giyimde bol seçeneklere yönelme, sürekli kambur gezme zorunluluğu hissetme gibi davranışlara sebep olabiliyor. Peki, bununla yaşamak zorunda mısınız? Elbette hayır! Jinekomasti kabusunuz olabilir ama kaderiniz değil. Jinekomasti hastalığı, tipine ve evresine göre cerrahi olan veya cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Bu konuda çeşitli mecralarda dolaşımda olan bilgi kirliliği tedavi sürecine zarar verebiliyor. Jinekomasti hakkındaki şehir efsanelerine geçmeden önce hastalığın tam olarak ne olduğunu ve hangi nedenlerle geliştiğini anlatmak istiyorum.
Jinekomasti Nedir? Sebepleri Nelerdir?
Jinekomasti erkek memesinde benign hipertrofidir. Yani aşırı gelişmiş iyi huylu yağ dokusu. Bebeklerde ve ergenlik döneminde de gözlemlenir ancak zaman içerisinde kendiliğinden kaybolur. İleri yaşlarda görülme sıklığı artar. Testosteron seviyesinin azalması, östrojen seviyesinin artması jinekomastiyle sonuçlanabilir. Bunun yanı sıra kullanılan bazı hormon ilaçları da jinekomastiye sebep olabilmektedir. Vücut geliştirme çalışması yapan ve bunu ilaçla takviye edenlerin de sık karşılaştığı bir sorundur. Yaş, kilo, bazı sağlık sorunları, bazı ilaç tedavileri, bazı bitkisel ürünler, uyuşturucu madde kullanımı gibi sebepler jinekomasti hastalığını gündeme getirebilen diğer faktörlerdir.
Jinekomasti Hakkında Neleri Yanlış Biliyoruz?
- Östrojeni bloklarsak sorun çözülür.
Yanlış! Jinekomasti gelişimiyle östrojen seviyesi arasında bağlantı olsa da östrojenin tek başına jinekomastiye yol açtığı yönünde bilimsel bir kanıt yoktur.
- Jinekomasti genetik yatkınlık sebebiyle oluşur.
Yanlış! Genetik aktarım da tıpkı hormonlar gibi birçok hastalığın bir numaralı günah keçisi. Jinekomasti oluşumunda rol oynayan pek çok neden vardır; kilo, yaş, hormon dengesizliği, kullanılan ilaçlar vb. Hastanın öyküsü, kapsamlı bir muayene ve detaylı laboratuvar tetkikleri neticesinde nedenler tespit edilebilir.
- Kilolu olmak jinekomastiye yol açar.
Yanlış! Yağ dokusu fazlalığı memelerde dolgun bir görünüm yaratsa da bu jinekomasti teşhisi için yeterli değildir. Jinekomasti normal beden ölçülerine sahip ya da ince yapılı erkeklerde de gelişebilir.
- Jinekomasti ilaçla tedavi edilebilir.
Doğru ya da yanlış diyemeyiz. Jinekomasti için en etkili ve kalıcı seçenek cerrahi yöntemlerdir. Ancak vakanın ne kadar süredir su sorunu yaşadığı, hastalığın hangi evrede olduğu tedavi rotası için önem taşıyan bilgilerdir. Jinekomasti tedavisi medikal ve cerrahi seçeneklerden oluşur. İlaç tedavilerinin yanıt vermediği ya da ilaçlı tedavinin yetersiz kalacağının ön görüldüğü durumlarda cerrahi planlama yapılır.
- Jinekomasti cerrahi sonrası bir daha asla tekrar etmez.
Yanlış! Jinekomasti için cerrahi müdahale en etkili yol olsa da sorunun tekrar gündeme gelmeyeceğini %100 garanti edemez. Hormonal dengesizliklerin devam ettiği, kilo kontrolünün sağlanmadığı, kas yapan ilaçların kullanıldığı durumlarda tekrar bu sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Jinekomasti ameliyatı sonrası yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak, spor yaparak, hareket ederek, kilo almaktan kaçınarak, alkol tüketimine dikkat ederek jinekomasti ameliyatı sonrası sorunun tekrar oluşumunu önleyebilirsiniz.
- Jinekomasti Meme Kanseri Riskini Artırır.
Yanlış! Jinekomasti ile meme kanseri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteren somut bir bilgi yoktur. Jinekomasti, meme kanserine yol açmaz ya da meme kanserine yakalanma riskini artırmaz. Meme kanseri tiplerinin %1’i erkeklerde görülmektedir.