Yüz Estetiği

Göz Kapağı Estetiği

1. GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ (BLEFAROPLASTİ)

Göz kapağı estetiği ile gevşek olan göz kapağında sıkılaşma, sarkmaların giderilmesi ve yağ torbalarının alınması ya da yeniden uygun şekilde konumlandırılması hedeflenir.

Amaç her zaman hastamızın canlı bakışlara sahip olması, yorgun ve yaşlı görünümün düzeltilmesidir.

Göz kapağı estetiği sıklıkla diğer yüz gençleştirme işlemleri ile kombine edilir. En çok yapılan kombinasyonlar: üst göz kapağı estetiği ile kaş kaldırma, alt göz kapağı estetiği ile orta yüz germe ameliyatı kombinasyonlarıdır.

1.1.GÖZ KAPAKLARINDAKİ ESTETİK SORUNLAR

Göz kapaklarındaki estetik sorunlar hemen her zaman canlı bakışın kaybolmasına yol açarlar. Hastalar yorgun olmadıkları halde öyle görünüyor olmaktan şikayetçilerdir, dinç görünmek isterler.

1.1.1.ÜST GÖZ KAPAĞINDAKİ ESTETİK SORUNLAR

Üst göz kapağında çoğunlukla şakaklar ve kaşın da eşlik ettiği sarkma mevcuttur. Kadın hastalarda ilk bulgu göz makyajı yaparken zorlanma olabilir. Bu sarkmanın derecesi arttığında görme alanında azalmaya yok açar ve bu nedenle hastalar farkında olmadan kaşlarını kaldırarak konuşurlar. Sürekli kaşlar kalkık olduğundan alın mimik çizgileri derinleşir. Belirgin alın çizgileri, sarkmış ve düşük kaşlar, sarkmış göz kapağı ve bunlara bağlı yaşlı görünümü üst göz kapağındaki başlıca estetik sorunlar olarak sayabiliriz.

1.1.2.ALT GÖZ KAPAĞINDAKİ ESTETİK SORUNLAR

Alt göz kapağındaki en temel problem yağ torbalarının fıtıklaşarak görünür olmasıdır. Buna yanaktaki sarkma da eşlik ettiğinde göz yaşı oluğu da belirgin olur ve torbalanma daha dikkat çekici hale gelir. Hasta yaşlı, yorgun ve uykusuz görünür. Bu durum ilerledikçe alt göz kapağında aşağı doğru sarkma meydana gelir ve normalde göz bebeğinin altından görünmesi gereken göz beyazı (sklera) görünür hale gelir. Böylece uykusuz, yaşlı, yorgun görünüme göz kuruluğu da eşlik eder.

1.2.AMELİYAT TEKNİĞİ

Zannedilenin aksine göz kapağı ameliyatları zor ve aşırı özen gerektiren, hata affetmeyen ameliyatlardır. Basitçe derinin ve yağların alınması ameliyatı DEĞİLDİR. Göz kapağı çok hassas ve pek çok katmandan oluşan kompleks bir anatomik yapıdır. Göz kapağı ameliyatları dokuya saygı gösteren, titiz, özenli ve tecrübeli uzman hekimlerce yapılmalıdır.

1.2.1.ÜST GÖZ KAPAĞI AMELİYAT TEKNİĞİ

Kaş normal yerine alınmadan üst göz kapağındaki sarkmanın değerlendirilmesi mümkün değildir. Sadece sarkan üst göz kapağına ait dokuların çıkarılması işlemi ile canlı bakış elde edilemeyeceği gibi, gereğinden fazla doku çıkarılması sonucu ilerde kuru göz problemi gibi problemlerin yaşanması da olasıdır.

Üst göz kapağı ameliyatında öncelikle kaş olması gereken yere alınır, ardından göz kapağındaki fazla deri ve gerekliyse kas dokusu eksize edilir.

Üst göz kapağındaki fıtıklaşan yağ torbaları ise yerine iade edilir ve yeniden fıtıklaşmaması için ön tarafındaki zar dokusu ve kaslar onarılır. Buradaki fazlar yağlar çıkarılıp alınabilir fakat bu durum göz çevresine iskeletize bir görünüm yaratacağından ve yaşlı görünüme sebep olacağından dolayı biz bu yöntemi mecbur kalmadıkça tercih etmiyoruz. Bebeklerin ve mankenlerin üst göz kapağına bakarsanız dolgun bir görünüm vardır, iskeletize edilmiş boş bir göz çevresi her zaman yaşlı gösterir.

Ayrıca yaşlılığa bağlı göz kapağı düşüklüğü (senil pitoz) varsa bu da göz kapağı estetiği ile aynı seansta onarılmalıdır.

Onarım sırasında mümkün olan en ince ipler kullanılır ve cilt dikişleri 5. Gün alınır.

1.2.2.ALT GÖZ KAPAĞI AMELİYAT TEKNİĞİ

Eğer yanaklarda sarkma mevcutsa yanaklar normal yerine alınmadan alt göz kapağındaki torbalanmanın değerlendirilmesi mümkün değildir. Çoğu zaman endoskopik orta yüz germe yaptığımız hastalarda alt göz kapağındaki sorunların düzeldiğini görmekteyiz.

İzole alt göz kapağı ihtiyacı olan hastalar çok nadirdir ve genellikle 3-4 mm kesiden yağ torbalarının alınması ve deri eksizyonu yapılması yeterli olmaktadır.

Eğer deformite çok fazla ve alt göz kapağında sarkma ya da dışa doğru dönüklük (ektropiyon) eşlik ediyorsa kirpiklerin alt kısmından yapılan bir kesiden, orta yüz germe, alt göz kapağındaki yağ torbalarının alınması ve/veya yeniden doğru konumlandırılması, yağ torbaları üzerindeki zarın onarımı, alt göz kapağını çevreleyen kasın sıkılaştırılması ve kantoplasti (alt göz kapağını asan bağların gergin hale getirilmesi) işlemlerinin tümünü uygulamak gerekir ki, bu ameliyat genel anestezi altında yapılır ve tüm alt göz kapağı problemlerini çözmeyi hedefler.

1.3.AMELİYAT ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

Göz kapağı estetiği öncesi dikkat edilmesi geren en önemli konu ameliyat sonrası kanama ve ödemi arttırabilecek ilaç ve supplementlerin kullanılmamasıdır.

Kanamayı arttırabilecek aspirin gibi ilaçlar, omega 3, B12 vitamini gibi takviyeler ve yeşil çay gibi bitkisel çaylar ameliyattan en az 10 gün önce kesilmelidir.

İkinci önemli nokta ise, ameliyat sonrası ödemin uzun sürme ihtimaline karşı ameliyat sonrası 3 ay içinde planlı bir sosyal aktivite olmamasıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
TurkishArabicEnglishGermanRussianSpanish
Sohbet Başlatın
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?