Blog

Cilt Lekesi Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt lekeleri, ciltte melanin pigmentinin aşırı artması sonucu ortaya çıkıyor. Buna yol açan en büyük etken ise güneş ışınları. Güneşten gelen UV ışınlarına uzun süre maruz kalmak, güneş lekesi olarak adlandırdığımız cilt lekelerine sebep olabiliyor. Güneş ışınları, ciltte lekelenmelerin en büyük sebebi olsa da; melanositlerin yapısını bozan ve ciltte lekelenmelere yol açan başka faktörler de var. Örneğin gebelik ve menopoz gibi hormon değerlerinin oldukça istikrarsız olduğu süreçler, cilt lekesi oluşumunu tetikleyebiliyorlar. Kullanılan bazı hormon ilaçları, belli kronik rahatsızlıklar ve genetik yatkınlık gibi faktörler de bu soruna zemin hazırlayabiliyorlar. Ne şekilde oluşursa oluşsun; her koşulda görsel açıdan hoşnutsuzluk yaratıyor. Günümüzde cilt lekelerini görsel bir sorun olmaktan çıkaran pek çok kozmetik ve estetik tedavi seçeneği mevcut.

Hangi Tip Cilt Lekesine Sahipsiniz?

Tedavi alternatifleri arasında sizin için ideal olan seçeneğin hangisi olduğuna karar verilmeden önce; cilt lekesi oluşumuna yol açan nedenlerin tespit edilmesi gerekiyor.

– Akne Skarları

Ergenlik döneminin kabusu! Yapısal olarak ileri yaşlarda da görülebiliyor. Etkinliğini yitirse de bıraktığı izler kozmetik bir sorun olarak varlığını sürdürüyor.

– Güneş Lekesi

Güneş ışınları; hem yeni leke oluşumunda hem de mevcut cilt lekelerinin görünümünü daha belirgin hale getirmede oldukça etkili.

– Doğum Lekeleri

Bebeklerde yaygın görülen doğum lekeleri sağlık açısından risk teşkil etmezler. Zararsızlardır ve çoğu kez zaman içerisinde kendiliğinden geçerler. Ancak bazen de kalıcı olabilirler.

– Vitiligo

Vitiligo beyaz leke şeklinde ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Bu lekeler vücudun herhangi bir bölümünde etkili olabilirler.

– Çil

Çil; kimileri için sevimli ve çekici bir özellik kimileri içinse estetik bir problem. Çocukken de ortaya çıkabilir, ilerleyen yaşlarda da. Güneşin etki ettiği alanlarda çiller koyulaşma eğiliminde olurlar.

Cilt Lekesi Tedavisinde Alternatifleriniz Neler?

Cilt lekesi tedavisinde; hangi tip cilt lekesine sahip olduğunuz ve lekenin büyüklüğü belirleyici rol oynar. Cilt lekeleri, sorunun derinliğine göre günümüzde birçok

yaklaşımla etkili bir şekilde giderilebiliyor. İşte leke tedavisince başarılı sonuçları olan yöntemlerden bazıları:

1- Leke Mezoterapisi

Mezoterapi son yılların en popüler medikal estetik tedavilerinden bir tanesi. 20’li yaşlarda da rağbet görüyor, 50’li yaşlarda da. Mezoterapi; aminoasit, antioksidan ve vitaminlerden oluşan bir karışımın; iyileştirilmek istenilen alanlara, ince uçlu iğnelerle enjekte edilmesi işlemi. Kolajen sentezini uyarma, cildi yenileme ve onarma gibi faydalı etkileri, cilt lekelerinin görünümünde iyileştirici olabiliyor. Özellikle akne skarlarının tedavisinde sıkça uygulanıyor.

2- Cosmelan Leke Tedavisi

Gebelik, yaşlılık ve güneş lekelerinin giderilmesinde oldukça etkili bir tedavidir. Yüzeysel lekelerde tek seansta dahi olumlu sonuçlar alınabilir. Tedavi melanin artışını baskılama özelliğine sahiptir.

3- Lazer Tedavisi

Lazer, günümüzde; hem kozmetik hem de tıbbi olarak birçok problemin tedavisinde kullanılan bir teknoloji. Cilt lekeleri sorunun kaynağına ve derinliğine bağlı olarak lazer yöntemiyle giderilebiliyor.

4- Kimyasal Peeling

Cildin dış katmanının soyulması işlemidir. Yüzeysel izlerde etkili bir uygulamadır. Kolajen üretimini teşvik eder ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.

5- PRP

Kişilerden alınan kanın trombositten zengin hale getirilerek sorunlu bölgelere enjekte edilmesi işlemidir. Tamirci hücreler olarak da adlandırılan trombositlerin onarıcı ve iyileştirici özelliğinden leke tedavilerinde de faydalanmak mümkün.

Cilt Lekelerinden Korunmak İçin Bireysel Olarak Ne Yapmalısınız?

Yazının başında da belirttiğimiz gibi güneş ışınları cilt lekelerinin oluşumuna zemin hazırlayan en önemli etken. Mevcut lekelerin derinleşmesine ve yeni lekelerin oluşmasına yol açıyor. Yapılan araştırmalar uzun süre güneş ışınlarına maruz kalınmasa dahi güneş lekelerinin oluşabileceğini gösteriyor. Bu durumda kapalı alanlarda olmak da çözüm değil. Güneş koruyucu krem kullanımı alınabilecek öncelikli tedbir. Düzenli olarak güneş koruyucu kullanmalı ve bunu gün içerisinde birkaç defa tazelemelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
TurkishArabicEnglishGermanRussianSpanish
Sohbet Başlatın
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?