Burun Estetiğinde Başarı Kriterleri Neler?

Tıp literatüründe rinoplasti olarak yer alan burun estetiği; burnunun boyutundan ve şeklinden memnun olmayanların sıkça tercih ettiği, uzun yıllardan bu yana uygulanan oldukça popüler bir seçenek. Prosedür her ne kadar estetik fayda sağlamak amacıyla gerçekleştirilse de bazı durumlarda gereklilik olabiliyor. Kaza ve yaralanmalar ya da fonksiyon bozuklukları sebebiyle de burun estetiği ameliyatlarına başvurulabiliyor. Burun estetiği ameliyatlarında amaç; hastanın cilt yapısı ve yüz mimarisi göz önünde bulundurularak burnu hastanın istek ve ihtiyaçlarına göre hem görsel hem de fonksiyonel olacak şekilde yeniden yapılandırmak.
Burnun yüz bölgesindeki görsel otoritesi tartışmaya kapalı. Burun estetiği minimal düzeyde dokunuşlarla dahi yüz ifadesinde değişiklik yaratabiliyor. Yanlış prosedür planlaması, gerçekçi olmayan beklentilerde ısrarcı olmak, cerrahi hatalar, revizyon burun estetiği gibi hiç de istemediğimiz bir durumla bizi karşı karşıya bırakabiliyor. Peki, başarılı bir burun estetiğinden söz edebilmek için hangi kriterlerin sağlanması gerekiyor? Burun estetiği ihtiyacını doğuran nedenler neler? Yaş faktörü ne derece önemli?
Burun Estetiği (Rinoplasti) Hangi Sebeplerle Yapılır?
- Doğuştan gelen deformitelerin giderilmesi
- Kaza, darbe vb travmalar sebebiyle meydana gelen görsel ve fonksiyonel bozuklukların giderilmesi
- Uykuyu güçleştiren, egzersiz kalitesini azaltan solunum problemlerinin giderilmesi
- Kişisel estetik tercihler
Burun Estetiği (Rinoplasti) Her Yaşta Yapılabilir Mi?
Rinoplasti kişisel estetik tercihler doğrultusunda talep ediliyorsa, 18 yaş öncesi ameliyat tavsiye edilmez. Çocuk ya da genç yaştaki kişilerde yüz yapısı zamanla oturmaktadır. Bu süreçte yapılacak bir müdahale burnun şeklini ve fonksiyonunu etkileyebilir. Sağlık sorunları, yapısal bozukluklar, acil durumlar istisna olarak kabul edilir ve ebeveyn izniyle rinoplasti gerçekleştirilebilir.
Burun Estetiğinde Başarı Kriterleri Neler?
- Doğal Olmalı
Estetik prosedürlerde doğallık kriteri klişe değil klasiktir. Geçerliliğini her zaman korur. Biraz da riskli bir alandır. Zira kişilerin bu yöndeki tercihleri farklılık gösterebilir. Ancak estetik yaptıran insanların büyük bir kısmı bunun fark edilmesinden pek de hoşlanmaz.
- Değişim Karşısındaki Olumlu Tepkiler
Çevremiz aynı zamanda aynamızdır. Gelen tepkilerden burun estetiğinizin başarılı olup olmadığını anlayabilirsiniz. “Burnuna estetik mi yaptırdın?” sorusu tehlikelidir. Hele de soruya tatsız bir yüz ifadesi eşlik ediyorsa! Başarı şu sorunun altında gizlidir “Sende bir güzellik/değişiklik var, bir şey mi yaptırdın?”
- Nefes Alma Kalitesinde Artış
Burun estetiği bazen solunum problemlerini gidermek için de gerekli olabiliyor. Hatalı cerrahi uygulamalar neticesi böyle bir sorun yaşamıyorsanız dahi solunum problemleri gündeme gelebiliyor. Burun estetiği operasyonu geçirdikten sonra test etmeniz gereken öncelikli konulardan bir tanesi de sağlıklı nefes alıp almadığınız olmalıdır.
- Yüz Şeklinizle Uyumlu Olmalı
Elinizdeki fotoğraf hayallerinize çok yakışıyor olabilir. Ancak sizin için ne kadar uygun? Yüzünüz için ne kadar ideal? Burun estetiği ameliyatları sonrası hastaların yaşadıkları hayal kırıklıklarının altında hastaların ısrarcı talepleri yatıyor. Estetik prosedürler her zaman kişiye özel olarak planlanırlar. Kafanızda sıkı sıkıya tutunduğunuz görsel sizin için uygun olmayabilir. Maksimum memnuniyet hayallerin ve olabileceklerin dengelendiği noktada yaşanabilir.
- Burun Kanatları Simetrik Olmalı
Ameliyat sonrası ödem ve şişmeler sebebiyle bunu ayırt edemeyebilirsiniz. İlk etapta hastalarda paniğe yol açan bu durum zaman içerisinde düzelecektir. Düzelmiyorsa cerrahınızla mutlaka görüşmelisiniz.
Sizin İçin İdeal Olan Şekle Nasıl Karar Verilir?
Burun estetiği ameliyatlarında başarılı bir görsel sonuç elde etmenin yolu doğru bir prosedür planlamasından geçer. Yeniden biçimlendirilecek burun; göz, kaş, çene, yanak gibi komşu organ ve dokularla orantılı ve uyumlu olmalı.