Burun EstetiğiYüz Estetiği

Burun Estetiği

1.    Burun Estetiği

Burun estetiği (Rinoplasti) ile hem güzel görünen hem de rahat nefes alan bir burun oluşturulması hedeflenir.

Burun estetiği ile burun boyutları, şekli ve yapısı daha iyi hale getirilebilir. Burun sırtı kamburluğu, düşük burun ucu gibi problemleri düzeltmeye yönelik girişimlerde bulunulur.

Ayrıca yüz özellikleriniz ile daha oranlı ve uyumlu burun boyutları elde edilebilir.

Burun estetiği 18 yaşını tamamlamış ve ameliyat olmaya engel sağlık durumu olmayan tüm hastalara uygulanabilir.

1.1 BURUN ESTEİĞİNDE AMELİYAT TEKNİKLERİ

Burun estetiğinde kullanılan pek çok teknik mevcuttur. Temel olarak açık ve kapalı burun estetiği olmak üzere iki ameliyat tekniği kullanılmaktadır. Yaygın inanışın aksine bu tekniklerden biri diğerine üstün değildir. Her hasta için özelleşmiş bir teknik seçimi yapılması gerekir.

Hastaya özel teknik seçiminde burna ait anatomik özellikler, mevcut problemlerin nedenleri, hastanın beklentisi ve plastik cerrahın tecrübesi dikkate alınır.

Kliniğimizde en çok açık yapısal rinoplasti ve kapalı koruyucu rinoplasti tekniklerini hasta anotomisi ve beklentilerini dikkate alarak tercih etmekteyiz.

1.2 BURUN AMELİYATI SÜRECİ

1.2.1. Ameliyattan önce:

Burun ameliyatından sonra işinizden ve sosyal aktivelerden 10 gün uzak kalmanız gerekebilir. Ameliyat öncesi bu durumun göze alarak planlama yapmalısınız.

Ameliyatın 3 hafta öncesinden alkol alımını ve sigara içmeyi bırakmanız gerekmektedir.

Ameliyattan 1 hafta önce burun derinize günde 1 defa Arnica krem sürmeniz ve günde 2 defa 500mg Bromelain tablet almanız, ameliyat sonrası ödeminizin daha az olmasını sağlayacaktır.

Hastanede önden düğmeli pijama, boyun yastığı, tabanı kaydırmaz terlik ve ıslak mendile ihtiyaç duyacaksınız.

Ameliyattan 1 gün önce kliniğimize uğrayacak, son muayenenizi olacak ve sorularınızın tümüne yanıt bulacaksınız.

Ameliyat öncesi hastanın arzuladığı burun şeklini tam olarak anlamak ve cerrahi plan olarak bize yol göstermesini sağlamak için Photoshop yazılımı ile sağ profil resminizden burun şekli simülasyonu yapmaktayız. Ameliyattan 1 gün önce, daha önce hazırlanan burun şekli simülasyonunu (Photoshop çalışması) hasta ile beraber değerlendireceğiz. Böylece ameliyat öncesi kafanızda tasarladığınız burun şekli ile ameliyat planımızın benzer olmasını sağlayacağız.

Ameliyat sonrası kullanmanız gereken ilaçları reçete edeceğiz ve ameliyat için hastaneye gelirken yanınızda bulundurmanızı isteyeceğiz. (Ameliyat sonrası hemşiremiz ilaçlarınızın nasıl kullanılacağını size anlatacak)

Son olarak video ile kayıt altına alarak size aydınlatılmış onam formunu okuyacağız ve imza altına alacağız.

Ardından ameliyat öncesi tahlillerinizi yaptırmak için ameliyatınızın yapılacağı hastaneye gideceksiniz. Standart ameliyat tahlillerine ek olarak Yüksek Çözünürlüklü Paranasal Sinüs Bilgisayarlı Tomografi tetkiki de yapılacak.

Yüksek Çözünürlüklü Paranasal Sinüs Bilgisayarlı Tomografi tetkiki sayesinde burnu oluşturan kemik yapıyı ve nefes problemi yaratan sorunları daha iyi inceleyebileceğiz.

Diğer tahlil sonuçları ile anestezi uzmanı tarafından konsülte edileceksiniz ve ameliyat onayınız verilecek.

1.2.2 Ameliyat Günü

Burun estetiği ameliyatı ortalama 2-3 saat sürmektedir ve ameliyat sonrası 1 gün hastane yatışı gerekmektedir.

Ameliyattan çıktığınızda başınızın yüksekte olacağı pozisyonda düz şekilde yatacasınız ve Hiloterm adı verilen bir cihaz yardımıyla 12 saat boyunca sürekli 14 derece soğuk uygulama yapılacak.

Silikon tampon kullandığımız için ameliyattan hemen sonra burnunuzdan nefes almaya devam edebileceksiniz. Silikon tampon 1 hafta boyunca burnunuzda kalacak ve burun temizliğini yaptığınız sürece nefes almaya engel bir durum beklenmemektedir.

Hemşiremiz tarafından burun temizliğini nasıl yapacağınız ve ilaçlarınızı nasıl kullanacağınız ameliyat sonrası göstererek tarif edecektir.

Ameliyat sonrası ve taburculuk öncesi olmak üzere iki defa Op.Dr. Berat Çiğdem tarafından hastanede görülecek ve kontrolünüz yapıldıktan sonra taburcu edileceksiniz.

1.2.3 Ameliyat Sonrası

Evinize döndüğünüzde Termoplastik burun ateli kullandığımız için soğuğa yakın ılık su ile duş alabileceksiniz. Evde de başınız yüksekte ve düz yatmaya devam etmelisiniz.

Ameliyat sonrası burunda ve göz çevresinde ödem oluşacaktır, morluklarınız olabilir ve normal bir durumdur. Ağrı minimal düzeyde olacaktır fakat nezle olmuş gibi rahatsız edici bir his ve boğazda kuruma yaşayabilirsiniz.

Ameliyat sonrası 7.gün kliniğimizde ilk kontrolünüz yapılacak, termoplastik atel, silikon tamponlar ve açık rinoplasti yapılmışsa burun ucu dikişleriniz alınacaktır.

10.günden sonra işinize dönebilirsiniz.

İlk 2 hafta başınız yukarda ve düz şekilde yatmalısınız. Visco malzemeden üretilen boyun yastıkları bu konuda çok yardımcı olacaktır.

İlk 3 hafta ağır egzersiz ve zorlayıcı işlerden uzak durmak gerekir.

Ameliyat sonrası 8 hafta boyunca gözlük takmamalı, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalı, maden suyu gibi sodyum içeren içecekler içmemelisiniz.

Ameliyattan 1 ay sonra ikinci kontrolünüz yapılacak ve ödem büyük oranda azalacaktır. Genellikle 1. Aydan sonra sizi tanımayan kişiler dışardan bakarak ameliyat olduğunuzu anlayamayacaklar.

Asıl sonucu ince derili hastalarda 3. Ay kontrolünde, kalın derili hastalarda ise 1. Yıl kontrolünde görebileceğiz. Çünkü burun derisinin alttaki kıkırdak ve kemik dokusuna uyum sağlaması 12-16 ay sürecektir.  Bu nedenle burun estetiği ameliyatının sabır gerektiren bir ameliyat olduğu akılda tutulmalıdır.

1.3. BURUN ESTETİĞİ VE KALIN DERİ

Burun estetiği ameliyatında en az değiştirebildiğimiz doku burun derisidir. Kalın bir deri altta yatan kıkırdaklara ait yansımaların görünür olmasına engel teşkil eder. Bu da burna güzellik katan estetik çizgilerin silinmesi anlamına gelir.

Eğer kalın bir burun derisine sahipseniz, ameliyat ile olabilecek en iyi burun şeklinin “istediğiniz” burun şekli olamayabileceğiniz bilmeniz gerekir.

1.4. BURUN UCU ESTETİĞİ

Burnun sadece kıkırdak yapılarına müdahale ettiğimiz, kemik yapılarına dokunmadan gerçekleştirdiğimiz burun ameliyatına Burun Ucu Estetiği (Tip Rinoplasti) adını vermekteyiz.

Burun sırtında problemi olmayan hastalarda sadece burun ucunu düzeltmek istediğimizde tercih ederiz.

Kemiğe müdahale etmemiz nedeniyle ameliyat sonrası daha az morluk ve şişlik görülmesi muhtemel olsa da ameliyat sonrası süreç klasik burun estetiği ile aynıdır. Bu nedenle ameliyat sonrası daha kolay geçeceği beklentisi nedeniyle uygun olmayan hastalarda burun ucu estetiği denenerek ameliyatın sınırları zorlanmamalıdır, bu durumda ameliyat sonrası memnuniyetsizlik yaşanma riski akılda tutulmalıdır.

Kliniğimize burun ucu estetiği için başvurduğunuzda ameliyata uygun olup olmadığınız Op.Dr. Berat Çiğdem tarafından değerlendirilecektir.

1.5. BURUN EĞRİLİĞİ VE SEPTUM DEVİASYONU

Septum iki burun deliğini birbirinden ayırarak burnun orta hat desteğini yutağa kadar sağlayan yapıya verilen addır. Arka tarafı kemikten, ön tarafı ise kıkırdaktan oluşur. Bu yapıda meydana gelen eğriliklere septum deviasyonu denmektedir.

Septum deviasyonu minimal de olsa hemen hemen tüm insanlarda bulunabilir ve burunda belirgin eğrilik oluşturmadıkça ya da nefes darlığına neden olmadıkça tedavi edilmesi gerekmez.

Unutulmaması gereken bir nokta da nefes darlıklarına tek başına septum deviasyonunun neden olmayabileceğidir. Septum üzerinde yer alan çıkıntılar, burun valflerindeki yetmezlikler, yanlış yerleşimli ya da aşırı büyümüş konkalar gibi problemler de nefes darlığına neden olabilir.

Bu nedenle kliniğimize başvuran hastalarda ameliyat öncesi nefes darlığına neden olan tüm problemler ortaya konmakta ve hangi problemlerin ne ölçüde düzeltilebileceği hastamıza net şekilde anlatılmaktadır.

1.6 BURUN REVİZYON AMELİYATI (SEKONDER RİNOPLASTİ)

İlk burun ameliyatından memnun kalmayan hastalara düzeltme amaçlı yapılan burun estetiği ameliyatına Burun Revizyon Ameliyatı (Sekonder Rinoplasti) demekteyiz.

Bu oran Burun Estetiği için evrensel olarak %6-16 arasındadır ve diğer estetik ameliyatlara göre oldukça yüksektir. Bu nedenle burun estetiği için ameliyat kararı verildiğinde burun estetiği konusunda tecrübeli bir cerrah seçimi yapmak önemlidir.

Başka hastaların referansı ile tavsiye edilen en az 3 tane plastik cerrah ile görüşmenizi tavsiye ediyoruz. Görüşme esnasında doktorunuzdan mutlaka kendi anatominize benzer özellikleri taşıyan hastalara ait geç dönem öncesi-sonrası hasta sonuçlarını göstermesini isteyiniz.

Kliniğimize başvuran ve daha önce başka bir doktor tarafından yapılan burun ameliyatından memnun olmayan hastalara ilk önerimiz yeniden aynı cerraha başvurmaları oluyor. Çünkü ilk ameliyatı yapan cerrah kolayca soruna neden olan problemi tanımlayabilir, bilgisi ve becerisi ölçüsünde bu problemi düzeltebilir.

Burun revizyon ameliyatı genellikle ilk burun ameliyatından daha uzun sürmektedir ve kaburgadan kıkırdak alınmasını gerektirebilir.

Kaburgadan alınacak kıkırdak için meme alt katlantısından yapılan 3 cm kesi kullanılmaktadır ve kaburgada dışardan anlaşılır herhangi bir şekil bozukluğuna neden olmamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
TurkishArabicEnglishGermanRussianSpanish
Sohbet Başlatın
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?